Műsor:

1 Mint a madarak (Tori no youni) - koto (10')
2 Káosz (Midare) - koto (8')
3. Aomori Béka (Aomori Gaeru) - koto + ének (5')
4. Dél Keresztje (Southern Cross) - koto (10')

szünet (15')

5. Improvizáció - 17 húros koto + koto (8')
6. A kabóca élete (Semi no hou) - kugo (8')
7. Szarvasének (Shika no uta) - koto + ének (10')
8. Boldogság (Gaku) - koto (13')
 

Yoko Nishi 4 éves korában kezdte koto tanulmányait, majd 12 éves korától a Tokiói Művészeti Egyetemen tanult Tadao Sawai és Kazue Sawai mesterektől. 1986-ban diplomázott japán zene szakon és még ebben az évben a Japán Császár előtt is játszhatott. 1993-ban a Kulturális Minisztérium művészeti gyakornokává választották. Ekkor rendezték meg első szólóestjét, melyet követően Ázsiában, Európában és Amerikában is többfelé koncertezett. 
Repertoárjában fellelhetők tradicionális japán darabok, John Cage és Yuji Takahashi kortárs művei és saját szerzemények is. Gyakran dolgozik nyugati hangszerekkel, valamint DJ-kel, költőkkel és művészekkel. Eddig két szólóalbuma jelent meg. 
Olyan neves nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a németországi Moers Jazz Fesztivál, az amerikai Bang on a Can, Londonban a Chelsea Fesztiválon, de megfordult a Carnegie Hall-ban és a bostoni Szépművészeti Múzeumban is.
Az utóbbi időben a Tokiói Nemzeti Színházban újjáépített ókori japán hangszereken játszik, köztük a kugón is. Koncertezés mellett az Oszakai Kansai Egyetemen tanít.

Koto:
A tradicionális japán húros hangszer a Nara-korszakban (710-794) érkezett Kínából Japánba. Létezett egy 'koto' nevű húros hangszer már a Nara-korszak előtt is, amit főleg vallási események alkalmával, jósláskor használtak. Az eredetileg kiri fából készült, földön fekvő pengetős hangszer 180 cm hosszú. A Heian-korban az eredeti öt-hat húrt tizenháromra növelték, és később sokféleképpen fejlesztették és módosították a hangszert. Napjainkban a kotót - elegáns hangzásának, sokféle hangolási lehetőségének és az ebből adódó rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően - nyugati hangszerekkel együtt is gyakran megszólaltatják. Külföldön ezt tartják az egyik legjellemzőbb tradicionális japán hangszernek.

"A kotónak élete van, akárcsak az embernek, és nagyon hangsúlyos a testét alkotó szerves rész. A birtokosa a hangszerével együtt élhet, öregedhet, s az ősi funkcióval nem rendelkező részek számtalan lehetőséget rejtenek magukban. Ez az, ami a kotót országhatárokat és korszakokat átlépő univerzális hangszerré teszi. Visszhangzó hangjában a hallgató megérintheti az örökkévalót, máskor pedig a szívünkbe markol... Ezerarcúsága annyira megfogott, hogy egész életemet a tanulmányozásának szenteltem - s remélem Önöknek is megmutathatom majd e csodálatos hanszer sokféleségét." Nishi Yoko

Társszervező: Japán Alapítvány

Jegyár 2000 Ft, diákjegy 1500 Ft, SZFE diák 500 Ft
Jegyfoglalás e-mailben: kovacs.andrea@merlinszinhaz.huinfo@merlinszinhaz.hu 

Internetes jegyvásárlás: http://merlin.jegy.huwww.ticketportal.hu,www.jegymester.hu

(www.merlinszinhaz.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://anidex.blog.hu/api/trackback/id/tr1001456383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása